Museum de Gevangenpoort, Den Haag.

Een luxueuze gevangeniscel? Het bestaat, en je kan het hier bekijken. Vier slotjes op vijf.

🔒🔒🔒🔒

Review

Vlakbij het Binnenhof en de Hofvijver kan je in Den Haag de Gevangenpoort vinden. Lang geleden, vanaf de jaren 1400 tot de jaren 1800, was dit de gevangenis voor personen die een zwaar misdrijf begaan hadden. Daarna is het een museum geworden, en dat is het nu nog steeds.

We waren nog nét op tijd voor de rondleiding en mochten nog aansluiten. Samen met de Nederlandse gids gingen we de kelder in, waar we de eerste cellen bekeken. Hier werden de ‘arme’ gevangenen opgesloten. Het was er grauw en donker, hier wil je zeker niet langer blijven dan nodig. Bovendien was het er ‘s winters erg koud.

De gids legde ons uit dat het onmogelijk was om hier te ontsnappen. Langs het toilet werd het wel eens geprobeerd, maar ook hier kwam je op een bepaald moment vast te zitten. Gevangenen die dit probeerden, zouden het beslist geen tweede keer doen…

Na deze cellen gingen we naar boven. We zagen een mooie kamer met een degelijk bed en een haardvuur. Het zag er nog gezellig uit, tot we verteld kregen dat ook dit een cel was. Weliswaar verbleven hier de rijke gevangenen, die ook behoorlijk wat geld betaalden om op deze kamers gevangen te zitten. We kregen er het hele verhaal te horen van de Gebroeders De Witt, de meest beruchte Nederlanders uit hun tijd.

Het was interessant om te zien dat er zelfs geen gelijkheid tussen gevangenen heerste in die tijd, het contrast tussen arm en rijk was frappant. Ik had hier eigenlijk nog nooit eerder over nagedacht of bij stilgestaan.

Na deze twee soorten cellen, zetten we onze rondleiding verder naar een ruimte met foltertuigen. De foltertuigen werden toen eerder gebruikt als soort straf, in plaats van met de bedoeling iemand te laten bekennen. Straffen werden opgedeeld in verschillende categorieën en voor elke categorie was er weer een andere foltering van toepassing.

Het museum wordt niet aangeraden aan kinderen jonger dan 8 en dat kan ik best wel snappen. Ik vond de uitleg bij de foltertuigen vaak al een beetje eng en kreeg er soms toch rillingen bij.

Na de rondleiding was het bezoek nog niet afgerond, maar konden we nog een gedeelte van het museum zien. Dit kon je zelf bezoeken en was niet zo groot. Het is beter dat je dit gedeelte na de tour bezoekt, want anders kan je bijvoorbeeld moeilijk antwoorden op de vragen van een kwisje dat je er kan spelen!

De gidsbeurt vond ik een absolute meerwaarde aan dit museum. Onze gids legde alles heel boeiend uit en verwees ook regelmatig naar enkele spreekwoorden die hun oorsprong vinden in de gevangenis, zo’n dingetjes vind ik altijd erg leuk.

Naast de Gevangenpoort bezochten we ook de Galerij Prins Willem V. Dit is niet groot, het bestaat maar uit één kamer, maar wel bijzonder. De ruimte hangt letterlijk vol schilderijen. Bij elk schilderij kan je wat uitleg lezen en zo merk je dat er enkele mooie exemplaren tussen hangen. Galerij Prins Willem V laat vooral zien hoe rijkdom vroeger geëtaleerd werd en dat kwantiteit soms toch net iets belangrijker was dan kwaliteit.

We bezochten dit museum op woensdag 5 september 2018.

Locatie, prijs en openingsuren

Praktische informatie kan je vinden op de website van de Gevangenpoort en op de website van Galerij Prins Willem V.